Inför valpköpet

Ras

Passar du för att äga en wheaten? Det finns i mina ögon två grundstenarna för att bli en bra wheatenägare. Det ena är att man är konsekvent och tydlig och för det andra att man har ett visst intresse av att sköta pälsen. Tidig fostran och bra vanor vid pälsskötsel borgar för ett rikt liv med rasen. Den typiska wheaten töjer på gränser, hittar på egna hyss och snor mat, men annars är det en helt fantastisk ras. Någonstans tror jag att det är det som tilltala oss wheatenägare, att vi inte får allt gratis utan måste jobba oss till ett förtroende och en respekt i ordets rätta bemärkelse. Lägger man en bra grund, brukar det mesta falla på plats när hunden kommit ur värsta slyngelåldern. Se nedan för pälsvården.

Bosse och Ann-Marie med liten Skipper

Kön

På denna fråga finns det lika många svar som det finns valpköpare. Tiken löper ca två gånger per år i ca tre veckor åt gången. Har man ingen egen hanhund går väl detta bra. Vill man sedan tävla med sin tik bör man betänka att hon oftast har humörsvängningar i samband med löpet och eventuell skendräktighet. Hanen har inga sådana cykler men är å andra sidan alltid/oftast mycket intresserad av löptikar och kan ibland helt stänga av om det finns höglöpande tikar i närheten. Angående hanhundsaggressivitet så finns detta fenomen även hos tikar dvs tikar som ej tål varann. Här gäller det att hunden tidigt lär sig ett tydligt hundspråk tillsammans med andra hundar. Skulle man sedan få besvär med det, gäller det att ej underblåsa problemet, utan hellre undvika trånga situationer som hunden ej klarar av.

Uppfödare

Att välja uppfödare bör man göra med omsorg. En bra uppfödare är inte alltid den närmsta. Oftast lönar det sig att höra sig för hos flera uppfödare. Det är viktigt att man känner förtroende för sin uppfödare så att man kan höra av sig så väl i medgång som i motgång. Personkemin är viktig, om man skall kunna ha kontakt i många år.

Ekonomi Själva inköpet kan man ej räkna som den stora utgiften. Att äga en hund med försäkringar, vaccinationer, mat och tillbehör i 10-14 år, är vad som kostar pengar. Detta bör man ha i minnet. Viktiga tillbehör Pälsvård

Pälsen är en stor del av wheatenägandet. Under nästan hela en wheatens liv skiftar pälsen i kvalité. Från att ha en lättskött päls som valp, går den kring ett års åldern in i en jobbigare fas. Hunden håller på att byta till sin vuxna päls. Eftersom inte wheaten fäller på samma sätt som andra raser, blidas det tovor i pälsen vilka man behöver kamma ur. Därför är det viktigt att tidigt, dvs redan som valp, lära en wheaten att bli kammad. Kamma man inte ur dessa tovor bildas det en filtliknande matta intill huden och risken är att man måste raka hela hunden för att bli av med tovorna. Detta är dock inget att rekommendera. Pälsen behöver regelbundna bad med schampoo och balsam, som man sköljer ur ordentligt. Man badar ungefär var annan till var tredje vecka. Runt var tionde vecka behöver pälsen klippas. Här brukar många uppfödare kunna hjälpa till. En klippning kostar mellan 300-500 kronor. Om inte uppfödaren klipper är det viktigt att gå till någon som verkligen kan klippa wheaten. Så småningom kan man eventuellt själv gå en klippkurs som wheatenklubben anordnar. För att själv kunna hålla efter till vardags. Utställningsklippning bör göras av någon som har erfarenhet.

Dobbie med lillmatte Hedda